Shell Shock: Opening Night

on . Posted in Events

SHELL SHOCK: DE KRACHT VAN VERHALEN

22 maart 2019: 19.15 EYE Film Insititute

Angst, woede, verwarring, trauma’s, verdriet – maar ook onvoorstelbare veerkracht. In het programma Shell Shock brengen filmmakers, filosofen, schrijvers en sprekers je zo dicht mogelijk bij de ervaringen van mensen na een periode van oorlog en geweld. Op de openingsavond komen regisseur Morgan Knibbe, filmprofessor Patricia Pisters en filosoof Hans Schnitzler voorbij om te vertellen over de verwerking van oorlogsgeweld in film. Vertoning van Morgan Knibbes Gouden Kalf-winnaar The Atomic Soldiers.

Pisters en Schnitzler verzorgen flitslezingen en Knibbe gaat na vertoning van The Atomic Soldier in een Q&A in op de totstandkoming van zijn film, die het Gouden Kalf kreeg voor Beste Korte Documentaire.

Tijdens het onderzoek voor zijn eerste speelfilm verzamelde Knibbe (Those Who Feel the Fire Burning) onthutsende verhalen van de getuigen van de Amerikaanse atoomproeven in de jaren vijftig. Ze hebben decennialang gezwegen en doen nu voor het eerst hun verhaal, recht in de camera. Hun openhartige getuigenissen zijn onthutsend, het resultaat is een indringend document over de militairen die op de plek des onheils aanwezig waren.

De avond wordt muzikaal omlijst door optredens van Okapi, Soon en Eva Hoogland.

Shell Shock duurt tot en met 21 mei.