Poëzie van Buitengewone Perceptie

on . Posted in Events

2 december 2019, 16.30 uur:

Patricia Pisters, hoogleraar Filmwetenschap aan de UvA en Eye Scholar-in-Residence, dook in de Eye-collectie, op zoek naar beelden tussen werkelijkheid en fictie, ‘op de grens van het normale en buitengewone’. Ze raakte onder meer geïnspireerd door de films van kunstenaar Ansuya Blom. Pisters spreekt met Blom over haar werk en laat vijf films zien. De toegang is gratis.

Tijdens haar residency in Eye ging Pisters op zoek naar beelden die ‘het onzichtbare verbeelden’ en beelden die ‘innerlijke percepties’ weerspiegelen. Films waarin de grens tussen werkelijkheid en fictie vervaagt en categorieën als ‘normaal’ en ‘abnormaal’ in elkaar overvloeien.

In het eerste deel van haar presentatie vertelt Pisters over haar onderzoek in de Eye-collectie, waaruit blijkt dat dat onze opvattingen over normale en buitengewone of waanzinnige perceptie nogal zijn verschoven.

innerlijke belevingswereld

Bij haar zoektocht stuitte de hoogleraar op het werk van beeldend kunstenaar en experimenteel filmmaker Ansuya Blom, van wie het filmmuseum recentelijk een aantal films heeft verworven. Blom laat zich onder meer inspireren door het werk van Sylvia Plath, Richard Pryor en Franz Kafka, schrijvers die de innerlijke belevingswereld tot uitgangspunt nemen.

De kunstenaar gaat met Pisters in gesprek over haar werk en laat vijf van de door Eye geacquireerde films zien: Lady Lazarus (1984), Amazing Grace (1989), Joe Faces (1995), Hither Come Down on Me (2007) en Lola Magenta (2018). Zie ook de website van EYE.